Rețetă Pui cremos Tikka Masala

Puiul Tikka Masala este considerat a fi un preparat cu specific britanic. Rețeta are de fapt origini indiene și a fost reinterpretată pentru a satisface preferințele culinare ale englezilor. Tikka Masala are la bază pui dezosat (vegetarienii îl pot înlocui cu năut), marinat în condimente și iaurt, rumenit la cuptor și servit într-un sos cremos de roșii.

Mod de preparare Pui cremos Tikka Masala

  1. Amestecă într-un bol toate ingredientele pentru marinadă, cu excepția uleiului. Lasă deoparte timp de aproximativ 10-20 de minute.
  2. Încălzește uleiul într-o tigaie adâncă din fontă sau obișnuită.
  3. Odată ce uleiul devine fierbinte, adaugă puiul și marinada în tigaie și gătește pentru aproximativ 3 minute pe fiecare parte, amestecând pentru a nu se lipi. După 6-8 minute, scoate conținutul din tavă și lasă deoparte. În această etapă carnea nu va fi gătită complet, fiind gata odată cu sosul preparat în pașii următori.
  4. După ce scoți puiul din tigaie, adaugă untul, ceapa și usturoiul, și gătește până ce acestea devin fragede.
  5. Adaugă condimentele, jalapeño și pasta de tomate în tigaie și amestecă. Gătește aproximativ 2 minute, amestecând constant.
  6. Adaugă în tigaie smântâna sau iaurtul, amestecul de pui și zahărul brun. Gătește aproximativ 10-15 minute. Adaugă suficientă apă pentru a obține consistența dorită. Sosul trebuie să fie cremos.
  7. Servește cu orez basmati sau pâine naan.

Asociere cu vinuri americane

Fiind un preparat de inspirație indiană, cu arome puternice, are nevoie de un vin pe măsură, poate chiar cu un rest de zahăr mai mare, care să potențeze savoarea. La carnea de pui se pretează întotdeauna un vin alb, dar în acest caz vom alege între un Riesling aromat și un Chardonnay ușor baricat.

  • Vin St Cosme Riesling Dec/Dry Usa Fl Forge Cellars

    Un vin proaspăt, ușor și plăcut. Aromele de măr verde, coajă de lămâie și notele florale ușoare îți deschid apetitul și contrabalansează frumos densitatea preparatului. Urmează note de pere, piersici, tartă cu mere și miere care se potrivesc perfect cu condimentele din mâncare. Finalul este ușor, cu note de grepfrut și mineral, pregătind gura pentru o nouă porție.

  • Vin The Federalist Chardonnay, Mendocino County

    Un vin alb cu un corp mediu care dă băutorului o senzație catifelată, potrivită cu preparatul. Aromele sunt de piersici și pere albe, iar finalul aduce arome fine de vanilie și stejar. Acestea pun în evidență condimentele din marinadă și aciditatea proaspătă a vinului echilibrează sosul dens. Un deliciu internațional!

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!