Rețetă Somon sălbatic la grill cu sos BBQ de casă

Acest somon delicios la grill este încărcat de aroma savurosului sos BBQ de casă. Sosul poate rezista până la 2 luni și nu este potrivit doar pentru pește, ci și pentru legume, precum ardeii, dovleceii, ciupercile sau roșiile. Pur și simplu dublează sau triplează aceste cantități și folosește-le la mai multe grătare.

Mod de preparare Somon sălbatic la grill cu sos BBQ de casă

  1. Preîncălzește cuptorul la 100°C căldură superioară/inferioară. Pentru sos, spală lămâile, usucă-le și decojește-le. Spală cimbrul, usucă-l, îndepărtează frunzele și toacă-le. Întinde lime-ul și cimbrul pe o tavă acoperită cu foi de copt și lasă-le să se usuce în cuptor timp de 8-10 minute, întorcându-le ocazional. Prinde o ustensilă de lemn de ușa cuptorului pentru a permite umidității să iasă. Lasă tava să se răcească.
  2. Rade foarte fin lime-ul și cimbrul, folosindu-ți mâinile uscate sau într-un mojar. Adaugă restul de condimente și amestecă bine. Spală somonul sălbatic, usucă-l bine, apoi unge cu compoziția anterioară și pune-l deoparte.
  3. Pentru ketchup-ul cu miere și mirodenii, curăță ceapa și usturoiul. Taie ceapa în cuburi mici, toacă mărunt usturoiul și rumenește-le împreună cu o linguriță de ulei încins. Presară puțin zahăr și caramelizează-l. Adaugă ierburile de Provence, pasta de tomate, 200ml de apă, concentratul de supă, mierea, sucul de lămâie, ketchup-ul și oțetul și lasă să fiarbă timp de 10-15 minute până se obține un sos consistent. Condimentează cu sare și piper.
  4. Unge somonul sălbatic cu restul de ulei, gătește indirect pe o tigaie grill și servește cu ketchup-ul cu miere și ierburi. Se poate servi și cu o salată colorată.

Caută somonul sălbatic la partenerii noștri online – Groenlanda, Alfredo Seafood și Ocean Fish – sau pe Freshful și în hypermarketurile din România.

Asociere cu vinuri americane

Un fel de mâncare în care contrastele se împletesc armonios: peștele aduce savoare, în timp ce sosul aduce arome și prospețime. Vinul ales trebuie să fie suficient de acid pentru a contrabalansa grăsimea din pește și suficient de aromat pentru a nu fi dominat de sos.

  • Murphy Goode Sauvignon Blanc Fume - 2016 - North Coast

    Un Sauvignon Blanc care aduce în prim-plan arome de citrice (grepfrut, lime, mandarine), dar și de pere, piersici si ananas. Gustul este mineral, răcoritor, cu o ușoară tentă de afumat, provenind de la maturarea unei fracțiuni din vin în stejar american. Un pairing perfect cu somonul sălbatic la grill.

  • The Federalist Chardonnay, Mendocino County

    Fanii Chardonnay-ului vor prefera acest omagiu pentru Benjamin Franklin. Caracterul fructat se potrivește cu sosul aromat, în timp ce aciditatea vie are potența de a face o carne grasă, de somon sălbatic să se simtă delicată și apetisantă. Elementul definitoriu al asocierii este nota comună de afumat, provenind fie din prăjirea pe grill, respectiv maturarea în butoaie de stejar de diferite esențe.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!