Rețetă Plăcintă cu vișine fără gluten
Această plăcintă este atât de gustoasă, perfectă pentru cei cu sensibilități la gluten. Foarte important: păstrează aceleași arome bogate și fructate ca o plăcintă clasică.
Rețetă propusă de U.S. Montmorency Tart Cherries.
Mod de preparare Plăcintă cu vișine fără gluten
- Pentru aluat: Într-un bol mare, amestecă făina de sorg, făina de orez dulce, amidonul de porumb, semințele de chia, zahărul și sarea. Rade untul pe o farfurie și împrăștie-l uniform peste amestecul de făină, folosind degetele pentru a-l încorpora până când amestecul arată ca nisipul, cu bucăți de unt de dimensiunea unor migdale.
- Adaugă extractul de migdale și oțetul din cidru de mere în apa foarte rece și adaugă treptat amestecul de apă în compoziția de făină, câte 2 linguri, amestecând cu o furculiță pentru a hidrata uniform. După ce ai adăugat toată apa, aluatul ar trebui să fie ușor sfărâmicios și să se poată modela ușor.
- Pune aluatul pe o suprafață curată și frământă-l ușor. Apucă porțiuni de aluat și împinge-le pe masă cu palma (acest lucru ajută la obținerea unui aluat mai fraged). Dă-i forma unei bile și folosește un cuțit pentru a tăia 1/3 din aluat și transformă-l din nou într-o bilă. Păstrează bila mai mică de aluat pentru crusta de deasupra. Învelește-le în folie de plastic și aplatizează-le pentru a forma un disc gros. Lasă-le la frigider timp de 30 de minute.
- Scoate aluatul din frigider și lasă-l să se odihnească 5-10 minute. Pune discurile mari de aluat pe o bucată mare de hârtie de copt presărată cu făină de sorg, apoi presară făină și deasupra aluatului. Pune o altă bucată de hârtie de copt deasupra și începe să întinzi aluatul într-un cerc de un diametru de aproximativ 28-30,5 cm. Pune hârtia cu aluatul pe o tavă de copt și lasă-l la frigider 5 minute. Apoi scoate-l, îndepărtează hârtia și transferă aluatul în tava de plăcintă. Taie marginile cu o foarfecă, lăsând un surplus de aproximativ 2,5 cm, apoi împăturește-l pe sub, astfel încât să formezi o margine mai groasă. Apasă marginile cu degetele sau cu o furculiță pentru a crea un aspect frumos.
- Înțeapă baza și marginile aluatului în câteva locuri, apoi pune tava cu aluat în congelator pentru 30-45 minute. Poți să o ții la frigider și peste noapte, învelită într-o pungă de plastic.
- Întinde bila mică de aluat între două foi de hârtie de copt, până ajungi la o grosime de aproximativ 0,6 cm. Îndepărtează foaia de sus a hârtiei și taie forme pentru decor. Pune hârtia cu formele pe o tavă și bagă-le la frigider 15 minute. După ce îndepărtezi resturile de aluat, păstrează formele tăiate la frigider, până când ești gata să decorezi plăcinta.
- Pentru umplutură: amestecă vișinele dezghețate cu zahărul și amidonul de porumb. Pune amestecul într-o cratiță și gătește la foc mic-mediu. Amestecă până când se îngroașă, iar siropul format se lipește de lingură. Acest lucru ar trebui să dureze aproximativ 8-10 minute. Ia cratița de pe foc și adaugă oțetul balsamic, extractul de vanilie și sarea de mare. Lasă umplutura să se răcească.
- Preîncălzește cuptorul la 200°C.
- Scoate crusta din congelator și adaugă umplutura de cireșe. Coace timp de 10 minute, apoi scoate din cuptor. Unge formele de aluat cu ou bătut și așază-le deasupra umpluturii. Pune din nou plăcinta la cuptor pentru încă 40 de minute. Adaugă folie de aluminiu pe margini. Plăcinta trebuie să fie pufoasă și aurie la final.
- Păstrează plăcinta la temperatura camerei timp de două zile, apoi ține-o la frigider.