Știai că?
Află cele mai interesante curiozități din bucătăria americană!
-
Sfântul Nicolae
Tradițiile sărbătorii de Sfântul Nicolae au origini germane, iar la sfârșitul secolului al XVIII-lea acestea și-au făcut apariția încet, încet în America datorită imigranților nemți. Astfel, americanii au început să popularizeze obiceiurile germane, cel mai cunoscut dintre acestea fiind atârnarea șosetelor de șemineu sau punerea ghetuțelor la geam pentru ca Moșul să le umple cu dulciuri sau cu o nuielușă pentru copiii neastâmpărați.
-
Ziua Recunoștinței
Istoria zilei de Thanksgiving începe în 1621, atunci când coloniștii englezi din Plymouth și Wampanoag obișnuiau să sărbătorească împreună recolta de toamnă. Timp de mai bine de două secole astfel de zile de mulțumire au fost celebrate de către colonii și state, fiind declarată sărbătoare națională abia în 1863, în plin război civil.
În zilele noastre, Ziua Recunoștinței a devenit cea mai bună ocazie de a-i strânge pe cei dragi în jurul unei mese pline de preparate delicioase, fiind recunoscători pentru anul ce se află pe sfârșite.
-
Peștele din Alaska
În Alaska pescuitul sustenabil a fost impus prin lege în 1959. Statul înțelege perfect faptul că pescuitul trebuie abordat în prezent în așa fel încât în viitor cantitățile de pește să nu scadă. De aceea, pune foarte mare accent pe curățenia zonei de pescuit și volumul capturilor.
-
Plăcinta cu mere
Plăcinta cu mere este emblematică în America, numărându-se printre preparatele tradiționale gătite de 4 Iulie sau Ziua Recunoștinței, la fel cum în România cozonacul este nelipsit de pe mesele de sărbători. De altfel, desertul delicios a devenit chiar simbol al patriotismului prin celebra frază „as American as apple pie”.
Puțini știu însă că plăcinta cu mere reprezintă un mix inedit de culturi și gusturi. Bine-cunoscuta rețetă a apărut pentru prima dată în Anglia, având influențe culinare din Franța, Olanda sau chiar Imperiul Otoman.
-
Mere caramelizate
Merele caramelizate au apărut în anii ‘50, când o mare companie de industrie alimentară din SUA a rămas cu prea multe caramele nevândute după Halloween. În acel moment, un angajat a găsit un înlocuitor mai sănătos, dar la fel de delicios, al tradiționalelor bomboane și a creat merele caramelizate.
De atunci, rețeta a fost reinterpretată de nenumărate ori și poate fi servită cu topping-uri apetisante, devenind gustarea-vedetă a oricărui party
-
Dovleac
Arheologii susțin că primele semințe de dovleac provin din America Centrală de acum 7.500 de ani. Datorită miezului rezistent în perioadele friguroase, dovleacul a fost printre primele legume cultivate de către oameni. De-a lungul timpului au apărut o mulțime de rețete cu dovleac, însă prima a fost una destul de ingenioasă. După ce miezul din dovleac era scos, coaja era umplută cu lapte condimentat cu ghimbir și apoi era coaptă.