Rețetă Steak toasts cu vită SUA și unt aromatizat

Pandemideea

Dacă ai puține emoții atunci când pregătești un steak pe cărbuni, vita americană nu dă niciodată greș! Va fi suculentă, fragedă și gustoasă!

Rețetă propusă de Pandemideea.

Mod de preparare Steak toasts cu vită SUA și unt aromatizat

  1. Pregătirea cărniiPentru a obține un steak gustos și foarte suculent, sărează cu o zi înainte de a-l găti. Scoate carnea din ambalaj, tapoteză cu șervețele de bucătărie, sărează pe ambele părți și pune-o la frigider, neacoperită.
  2. Pregătirea uleiului aromatizatTot cu o zi înainte ocupă-te și de ulei, unt și sos, dar le poți face și cu câteva ore înainte de servire. Pune într-un blender frunzulițele de pe aproximativ 20 crenguțe de cimbru și 70-80g ulei, amestecă până obții un lichid omogen. Gustă, sărează după preferințe și trece printr-o sită fină.
  3. Prepararea untului aromatizatAmestecă 70g unt la temperatura camerei cu 1 linguriță de usturoi pudră și 2-3 lingurițe sos Tabasco Chipotle, plus frunzele de pe aproximativ 10 crenguțe de cimbru. Încorporează treptat 1/2 din cantitatea de ulei aromatizat și sărează după gust. Modelează crema de unt obținută sub formă de sul (folosind o folie alimentară) și lasă la rece.
  4. Prepararea sosului cu cimbruPune 3 linguri de maioneză light și 1/2 din cantitatea de ulei aromatizat într-un vas, apoi mixează cu blenderul vertical până se omogenizează. Gustă din nou, apoi adaugă puțină lămâie și mută într-un poș.
  5. Gătirea steak-ului pe grătar cu cărbuniAi nevoie de un grătar extrem de bine încins, un foc puternic și un termometru pentru carne. Scoate carnea de la frigider cu 1 oră înainte de a o găti, astfel va ajunge la temperatura camerei și se va găti uniform. Sărează / piperează steak-urile pe ambele părți, apoi unge cu ulei și lasă la temperatura camerei cât timp este gata focul, aproximativ 1 oră.
  6. Odată ce ai făcut un foc foarte puternic, topește 1/2 din cantitatea de unt aromatizat și apucă-te de steak-uri. Primele 3-4 minute folosește o flacără mare, directă, pentru a obține caramelizarea crustei steakului, insistând pe zonele de grăsime. Înfige un termometru în feliile de carne, așază-le în zona cea mai încinsă a grătarului și întoarce steak-urile din minut în minut, ungându-le de fiecare dată cu unt aromatizat topit.
  7. După ce ai obținut crusta, mută carnea în zone mai puțin agresive ale grătarului, întorcând-o des și stropind-o cu unt aromatizat. Dacă preferi vita medium rare, atunci temperatura ei internă finală ar trebui să fie între 55 și 59°C, dar în cazul vitei americane, ea poate ajunge și până la 65°C, pentru că este în continuare suculentă. Deci poți merge și în varianta medium cu ea, condiția e să o iei de pe foc cu 7-8 grade mai repede decât dorești să fie la final.
  8. Scoate steak-urile pe un tocător, așază pe ele discuri de unt aromatizat și lasă-le deoparte 10-12 minute, unge feliile de baghetă rustică cu untul topit și prăjește-le pe grătar. Baghetă rustică prăjită, sos de maioneză cu cimbru, rucola... Și mai mult sos, roșii cherry, fulgi de sare Maldon, opțional fâșii de parmezan, piper proaspăt râșnit. Mi-nu-nat!

Carnea de vită americană se poate găsi în magazinele Mega Image, Lidl și pe Freshful – sub brandul Meat Revolution, în Metro sau în restaurantele de tip steakhouse.

 

Găsești toată gama de sosuri Tabasco online, la ParmaFood.

Asociere cu vinuri americane

Un steak american suculent cere un vin roșu puternic și expresiv care să facă față senzației de carne „în sânge”, de exemplu un Cabernet Sauvignon. Pentru că acesta este un steak special, cu sos de cimbru și unt aromatizat, este recomandat să alegem un vin care are și o componentă de condimente, cum ar fi un Syrah.

  • Kendall Jackson Vintner's Reserve Syrah

    Un vin care impresionează prin corp plin, expresivitate și un gust intens de fructe negre. Echilibru plăcut între aromele fructate și cele ce provin din lemnul de stejar în care a fost învechit. Arome intense de mure, zmeură, dar și condimente (piper verde, piper negru, cuișoare) și un pic de piele tăbăcită. Va face o pereche excelentă cu steak-ul.

  • J Lohr Estates Seven Oaks Cabernet Sauvignon

    Un cabernet Sauvignon extrem de sec, dar și de intens, perfect pentru o bucată suculentă de vită americană. Aromele predominante sunt cele de mure, dar și o notă mai intensă de vanilie, care se estompează în ciocolată pe măsură ce vinul se aerează. Taninuri prezente, dar rotunde – un vin pe care îl poți savura îndelung, bucurându-te de fiecare bucățică din friptură.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!