Descoperă Universul Cartofului – Mai Mult Decât un Simplu Tubercul
Imaginează-ți savoarea îmbietoare a unui cartof rumenit la cuptor, crocant la exterior și moale la...
Citește mai multfebruarie 2023
Broccoli este o legumă ce face parte din familia cruciferelor și își are originile în zona mediteraneană. Este originar din Italia, unde i s-a dat prima dată denumirea de „broccolo”. În timp, broccoli a devenit extrem de popular în Statele Unite, iar în Europa principalele țări producătoare și consumatoare sunt Italia, Franța, Țările de Jos sau Anglia.
Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?
Contactează-neBroccoli are un conținut ridicat de vitamine și minerale printre care se numără vitaminele A și C, calciul, magneziul, fierul, zincul, fosforul și potasiul. Din punct de vedere nutrițional 100g de broccoli conține 34 de calorii, 2,8 proteine, 6,6 carbohidrați și 2,6 fibre. Astfel, consumul acestei legume verzi poate reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare, diabet și unele forme de cancer. Astfel, broccoli este o legumă cruciferă care poate fi inclusă cu ușurință într-o dietă sănătoasă.
Pe lângă faptul că este o legumă gustoasă și excelentă în combinație cu alte preparate, broccoli are și multe proprietăți benefice organismului uman. Consumul de broccoli fiert la aburi scade riscul de boli cardiovasculare prin reducerea cantității totale de colesterol din organism.
De asemenea, inclus într-o dietă sănătoasă, broccoli poate reduce riscul apariției cancerului. O componentă cheie a legumei verzi este substanța fitochimică cunoscută sub numele de sulforafan, care devine responsabilă pentru gustul ușor amar al acesteia. Studiile au arătat că sulforafanul poate juca un rol în îmbunătățirea detoxifierii toxinelor din aer, cum ar fi fumul de țigară, și ar contribui la reducerea riscului de apariție al anumitor afecțiuni.
Totodată, broccoli s-a dovedit a fi un bun detoxifiant deoarece are în compoziție vitamina C și aminoacizi, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din organism și purifică în același timp sângele. Această legumă verde este bogată și în beta-caroten, ceea ce ajută la întărirea sistemului imunitar împotriva virusurilor, bacteriilor și altor toxine.
Nu în ultimul rând, broccoli este o legumă ușor de integrat în dieta zilnică, fiind bogată în fibre. Îl poți combina în salate pentru a-ți menține greutatea sub control. La fel de bine îl pot consuma și copiii, în special la masa de prânz sau chiar dimineața!
Alte proprietăți ale acestei legume sunt:
– Previne apariția bolilor oculare;
– Are efect antibacterian și antiinflamator;
– Ajută la reglarea sistemului nervos;
– Menține sănătatea pielii și îmbunătățește aspectul acesteia;
– Menține sănătatea părului;
– Are acțiune terapeutică;
– Îmbunătățește sănătatea oaselor;
– Ajută la dezvoltarea fătului în timpul sarcinii.
Broccoli se poate consuma crud, fiert sau gătit la abur. În funcție de modul în care este preparat, conținutul nutrițional diferă. Toate variantele sunt sănătoase, dar cantitatea de vitamina C va scădea odată ce leguma este preparată.
În formă crudă, broccoli este extrem de sănătos! Îl poți consuma după ce l-ai spălat bine cu apă rece. Cu ajutorul unui cuțit, taie buchețelele de broccoli din tulpina principală. Atât buchețelele, cât și tulpinile sunt complet sigure pentru a fi consumate. Cu toate acestea, tulpinile pot fi fibroase și mai greu de mestecat. Cu cât tulpinile sunt mai subțiri, cu atât vor fi mai ușor de mâncat.
În acest stadiu broccoli se savurează în forma sa naturală, dar aroma sa poate fi intensificată cu ajutorul unui dressing pe bază de iaurt, hummus sau alt sos special pentru legume. Totodată, mai poți amesteca această legumă cruciferă într-o salată mixtă sau într-un preparat ce conține paste pentru un plus de aromă și valoare nutritivă.
Desigur, mai poți opta și pentru fierberea lui timp de maximum 20 de minute sau îl poți trage la tigaie timp de 4-5 minute. O altă gustare sănătoasă conține tulpini de broccoli gătite la abur, cu puțină sare, oțet și ulei de măsline. Odată gătit, broccoli își va menține proprietățile nutritive, dar într-un procentaj mai redus decât în formă crudă.
Surse: healthline.com, libertatea.ro, bbcgoodfood.com, thespruceeats.com