August 2022

200 de ani de American craft beer

Prima „commercial brewery” apare undeva în jurul anului 1630, în New Amsterdam -  New York-ul de azi, ceea ce înseamnă că lumea craftului a așteptat mai bine de 200 de ani să își facă simțită prezența. În jurul anului 1830, în Statele Unite de atunci, în Pennsylvania, apărea prima berărie craft pe nume Yuengling & Son. La 30 de ani distanță, în Minnesota, apare August Schell Brewing company, iar americanii încep tacit să construiască o piață de bere craft în câteva state.

Articol scris de prietenii de la Berero.ro.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

De la berea lager la Budweiser, primul brand disponibil la nivel național

În paralel, în America, importul de forță de muncă din Europa a continuat furibund. Printre noii cetățeni americani erau și vorbitori de limbă germană; împătimiți ai berilor lager, dar și berari. Până la mijlocul secolului al XIX-lea, berea lager era aproape imposibil de găsit peste ocean. Drojdia care producea acest tip de lager nu rezista transportului; însă intensificându-se traficul transatlantic și mărindu-se viteza de traversare a Atlanticului, a fost posibilă aducerea drojdiei, iar odată cu ea berea lager nu a mai fost imposibil de fabricat. De îndată ce berea lager nu a mai fost un no-no, Adolphus Busch (părintele AB InBev) a încercat să producă primul brand național de bere într-o lume în care acest produs era ceva local. Așa a apărut Budweiser, primul brand cu disponibilitate la nivel național.

Lupta pentru adaptare și revoluționarea industriei craft la finalul anilor ’70

Timp de aproape 100 de ani, industria de bere craft a evoluat ușor, dar hotărât. Curios este că în perioada celor 13 ani de Prohibiție, doar 40% dintre berării reușeau să opereze legal. Pentru asta, a fost nevoie de adaptare, așa că mulți s-au axat pe producerea de extracte de malțuri folosite în industria de panificație sau alimentară. Concomitent cu Prohibiția, Great Depression și cele două Războaie Mondiale nu au adus decât haos în industrie, haos ce a luat sfârșit ușor-ușor abia la finalul anilor ’70.

Deși se aflau în niște ani foarte tulburi, Anchor Brewing și-a făcut apariția. A fost prima berărie craft din California și una dintre berăriile care încă mai sunt în viață în zilele noastre (berărie deținută în prezent de Sapporo Breweries). Aceștia au revoluționat industria craft și au venit cu o cu totul altă filosofie; ba chiar au devenit un etalon pentru multe craft breweries de la acea vreme.

Finalul anilor ’70 a însemnat un avânt puternic, mai ales că în septembrie 1976 a trecut legea accizei diferențiale pentru berării mici. Astfel au ajuns să plătească taxe mai accesibile: 7 dolari în loc de 9 era acciza dacă produceau între 60.000 și 2 milioane de baricuri pe an.

În același an, în octombrie, a apărut prima micro-berărie, un DIY brewery, cu absolut toate utilajele craft – New Albion Brewing, care mai târziu a devenit o sursă de inspirație pentru mulți homebrewers.

Fun fact, deși era legal să produci bere în SUA, era ilegal să produci bere în casă, pentru consum propriu (termenul folosit în industrie este de „homebrewing”). La nivel federal interzicerea homebrewing-ului a luat sfârșit în octombrie 1978, iar în decembrie 1978 s-a înființat American Homebrewers Association în Boulder, Colorado. Ca o mică paralelă, în România, Asociația Homebrewing România a luat naștere în 2015-2016.

Ce surpriză?! La începutul lui 1979, tot în Boulder, s-a înființat prima berărie din Colorado – Boulder Beer, iar același oraș a găzduit prima conferință de homebrewing.

Brooklyn: zona cu mai multe berării craft decât în toată România

În anii ’80 a continuat avalanșa din industria de bere, iar New York-ul a fost pus pe harta berăriilor craft. William S. Newman Brewing Co. a fost o berărie care a funcționat timp de 6 ani. În prezent, în zona Brooklyn există mai multe berării craft decât în toată România. Cele mai de seamă și care au o influență puternică pentru piața Europeană sunt: Other Half, Finback, Interboro, Sand City și Vitamin Sea.

Pe Coasta de Vest, în California anului 1981, a apărut Sierra Nevada Brewing Company, berărie încă activă și deținută de familia fondatoare. Pale Ale-ul lor celebru încă se fabrică (și îl puteți găsi pe berero.ro).

Așa cum au început au și continuat. Anii ’80 au fost însemnați de evenimente mari cum ar fi Great American Beer Festival, Micro-Brewers Conference ținută în Boulder (Colorado) sau apariția primelor berării în state precum: Arkansas, Idaho (Idaho are în prezent un hamei cu același nume), Massachusetts, Montana, Tennessee, Washington, Oregon, Iowa, Texas, iar ușor-ușor în 1985, SUA a atins 100 de berării. Până la sfârșitul anilor ’80 au apărut berării craft încontinuu, inclusiv în state precum Alaska sau Hawaii.

Dacă pentru Europa anul 1989 a fost un punct de cotitură geopolitică, în SUA India Pale Ale a fost introdus oficial ca stil de bere în competiția Great American Beer Festival (pe lângă stiluri clasice de bere).

Din 1990 creșterea industriei a trecut de la liniar la exponențial. În 1996 SUA a atins pragul de 1.000 de berării, iar în 1997 la Great American Beer Festival deja se jurizau 50 de tipuri diferite de bere.

Secolul XXI continuă tradiția sfârșitului de secol XX, ba chiar cu mai multă implicare din partea asociațiilor și a berăriilor. Aceștia au promovat din ce în ce mai mult curentul și au încercat să creeze o definiție clară și național acceptată a termenului „craft beer”. Apoi, 2008 a fost anul în care a existat prima mișcare pro-femei din industrie, Pink Boots Society. Aceasta a avut ca scop încurajarea și susținerea femeilor pentru a face parte din lumea berii craft.

„Craft” Vs. „Crafty”

Din 2010, berăriile mari încep să achiziționeze berării independente. AB InBev cumpără prima berărie în 2011, iar în prezent deține peste 14 craft-breweries. Ca reacție la acest curent, Brewers Association (formată din fostele The Brewers’ Association of America și Association of Brewers) lansează termenul „Craft” Vs. „Crafty” (acesta făcând referire la fabricile independente ce fuseseră cumpărate de companiile mari din industrie).

2013 este un an cu noroc pentru homebrewerii din Mississippi și Alabama. Aceștia reușesc să legalizeze homebrewing-ul. În paralel, în România încep să își facă apariția primele berării artizanale: Zăganu și Terapia de bere.

Anul 2014 se încheie în trombă și cu o creștere de 18% față de anul anterior. Industria de bere craft din State atinge 0.5 % din piață. În prezent, 13.1% din piața de bere din SUA este craft – o cifră extrem de mare la nivel internațional. România a ajuns în momentul de față la aproape 1%. Pe plaiurile mioritice apare Berero.ro și numărul de beri craft crește la 6.

În prezent, SUA este un jucător foarte important în piața internațională de bere craft. Multe berării dau tonul stilurilor care se fabrică astăzi în Europa și modului de berărit. Actualmente există berării din SUA ce încearcă să producă beri artizanale cu hameiuri sălbatice pentru a diversifica și mai mult gusturile produselor și cerința continuă de noutate a consumatorilor.

Descoperă berile craft americane disponibile pe Berero.ro.

Surse:

https://www.craftbeer.com/beer/beer-history
https://www.craftbrewersconference.com/wp-content/uploads/2015_presentations/2015_State_of_Industry.pdf
https://www.brewersassociation.org/association-news/brewers-association-board-updates-2018/
https://www.hopculture.com/category/culture/
https://www.alcoholprofessor.com/blog-posts/a-brief-history-of-beer-in-america
https://blog.cheapism.com/oldest-breweries-in-us-16241/#slide=1

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!